
آیا چیزی به نام جهان موازی وجود دارد؟
- توضیحات
- پوشه: فیزیک
- نوشته شده در 03 فروردين 1402
- بازدیدها : 77

جهان های موازی چیست؟ آیا به راستی جهان و یا جهان هایی دیگری به غیر از آنچه میبینیم وجود دارد؟ اولین بار چه کسی چنین نظریه ای را پیشنهاد داد؟ اشکال دیگر حیات در سایر جهان ها چگونه هستند؟ در ادامه به برسی وجود جهان های موازی خواهیم پرداخت.
آیا تا به حال به این فکر کرده اید که آیا اشکال دیگری از حیات در جهان وجود دارد؟ کاملاً طبیعی است که کنجکاو باشیم در مورد آنچه "آن بیرون" وجود دارد و اینکه آیا ما انسان های روی زمین در جهان منحصر به فرد و تنها هستیم یا خیر.
با این حال، دیدگاه برخی از دانشمندان بسیار فراتر از این پرسش و سایر اشکال زندگیه فرازمینی رفته و به دنبال واقعیت های حتی پیچیده تری از جهان هستی می باشند. یکی از این دیدگاه های پیچیده بحث جهان های موازی است.
برخی از دانشمندان این نظریه را مطرح کردهاند که ممکن است جهان دیگری درست در کنار جهان ما وجود داشته باشد. برخی بر این باورند که میتواند تعداد نامتناهی از چنین جهانهایی وجود داشته باشد که آنها را جهانهای موازی مینامند.
آیا این می تواند درست باشد؟ آیا ممکن است نسخه دیگری از شما در جایی در جهانی موازی وجود داشته باشد؟ و یا اینکه بتوانید آینده یا گذشته خود را در جهانی موازی ببینید؟ کسانی که در مورد جهان های موازی فکر می کنند، معتقدند که جهان ما ممکن است فقط شاخه ای از درختی از جهان ها باشد که همه به طور همزمان وجود دارند - فقط در موقعیت های زمانی مختلف با گذشته های مختلف و آینده های متفاوت.
شبیه رمان ها و فیلم های علمی تخیلی به نظر می رسد، اینطور نیست؟ مطمئناً در طول این سالها تعداد کافی از آنها وجود داشته است که ذهن خوانندگان و بینندگان را در همه جا منحرف کند. اما آیا ایده یک جهان موازی صرفاً ساختگی است؟
ایده جهان های موازی به سال 1954 برمی گردد، زمانی که هیو اورت سوم، دانشجوی دانشگاه پرینستون، این ایده جسورانه را مطرح کرد که جهان های موازی - دقیقاً شبیه و مرتبط با جهان ما - وجود دارند. این جهان های موازی از جهان ما منشعب می شوند و جهان ما از دیگران منشعب می شوند.
در جهان های موازی، جنگ های جهانی ممکن است نتایج متفاوتی داشته باشند. گونه هایی مانند دایناسورها ممکن است در جهان های موازی خاصی زندگی کرده باشند. در واقع، خود انسان ها ممکن است در جهان های موازی خاصی منقرض شده باشند!
آیا این به نظر شما کمی دور از ذهن است؟ چرا یک دانشمند جوان چنین ایده رادیکالی را پیشنهاد می کند؟
نظریه جهانهای متعدد اورت را، آنگونه که امروز میشناسیم، در واقع نتیجه تلاش های او برای یافتن پاسخ به سؤالاتی بود که، با انجام آزمایشات گوناگون در زمینه فیزیک کوانتومی مطرح شده بودند و بسیاری ازاین سوالات تا به امروز نیز بیپاسخ مانده اند.
فیزیک کوانتومی مطالعه سطح کوانتومی است، و این کوچکترین سطحی است که دانشمندان تاکنون کشف کرده اند. ماده کوانتومی، که در سطح زیراتمی وجود دارد، به نظر می رسد گاهی اوقات رفتار نامنظمی دارد، که دانشمندان را به این باور رسانده است که قوانین علمی دیگری در کار هستند که ما هنوز از آنها اطلاعی نداریم.
برای مثال، دانشمندانی که روی ماده کوانتومی مطالعه میکردند، خیلی زود متوجه شدند که ذرات کوانتومی، مانند فوتونها، ظاهرا به طور خودسرانه شکلهای مختلفی به خود میگیرند. همچنین دانشمندانی که فوتون ها را رصد می کردند متوجه شدند که گاهی اوقات آنها مانند ذرات عمل می کنند و در زمان های دیگر مانند امواج عمل می کنند. مثل این است که شما یک دقیقه یک انسان جامد و یک دقیقه دیگر گاز هستید! دانشمندان این پدیده را اصل عدم قطعیت هایزنبرگ می نامند.
فیزیکدان ورنر هایزنبرگ این نظریه را مطرح کرد که ما رفتار ماده کوانتومی را صرفاً با مشاهده آن تحت تأثیر قرار می دهیم. فیزیکدان دیگری به نام نیلز بور نیز با این موضوع موافق بود. او معتقد بود که ذرات کوانتومی در همه حالات ممکن به یکباره وجود دارند. وقتی آنها را مشاهده می کنیم، بر رفتار آنها تأثیر می گذاریم و آنها را مجبور می کنیم که در آن لحظه از زمان یک حالت را انتخاب کنند.
نظریه جهان های متعدد اورت جایگزینی برای دیدگاه بور در مورد ماده کوانتومی است. به گفته اورت، مشاهده ماده کوانتومی، به جای انتخاب یک حالت بر حالت دیگر باعث شکاف واقعی در جهان می شود. جهان به معنای واقعی کلمه تکرار می شود و برای هر حالت ممکن از ماده کوانتومی به چند جهان موازی تقسیم می شود.
تئوری "جهان های متعدد" پیامدهایی دارد که برخی از دانشمندان را ناراحت می کند. به عنوان مثال، اگر تا به حال با موقعیتی مواجه شده اید که در آن یکی از پیامدهای احتمالی آن مرگ بوده است، طبق نظریه اورت، جهان موازی وجود دارد که شما در آن مرده اید! بسیاری از مردم نیز نظریه اورت را دوست ندارند، زیرا با درک اساسی ما از مفهوم زمان در تضاد است.
نظریه اورت برای سالها دور از ذهن تلقی میشد، اما اخیراً دانشمندان دوباره به آن علاقهمند شدهاند، زیرا برخی از دانشمندان آزمایشهای فکری انجام دادند که به نظر میرسید نظریه اورت از نظر تئوری امکانپذیر است.
جالب اینجاست که نظریه اورت تنها نظریه جایگزینی نیست که سعی در توضیح مکانیک کوانتومی دارد. نظریه دیگری نیز که به عنوان نظریه ریسمان شناخته می شود، ادعا می کند که ذرات کوچکتر از ماده کوانتومی نیز وجود دارند. نظریه ریسمان همچنین ادعا می کند که جهان های موازی می توانند وجود داشته باشند.
پس چه کسی می داند؟ شاید براستی جهان های موازی وجود داشته باشد! و شاید روزی شما بزرگ شوید، فیزیک کوانتومی مطالعه کنید و بتوانید به همه این سوالاتی که جهان به دنبال جواب آن است پاسخ دهید!
منبع: حرف روز | سایت فضا و ستاره شناسی | مهدی خسروی