شناسایی طوفانی شدید بر سیاره ای خارجی توسط تلسکوپ جیمز وب

ستاره شناسان با کمک تلسکوپ فضایی جیمز وب، برای اولین بار در تاریخ موفق به رصد یک طوفان شدید غبار در سیاره‌ای در خارج از منظومه شمسی شده‌اند.

با استفاده از توانایی های فوق العاده تلسکوپ فضایی جیمز، این طوفان بر روی ‌سیاره‌ای به نام «وی اچ اس ۱۲۵۶ بی» در فاصله ۴۰ سال نوری از کره زمین شناسایی شد. ذرات غبار در اتمسفر این سیاره از جنس سیلیکات هستند؛ دانه های ریزی که از سیلیکن و اکسیژن شکل گرفته اند و اساس بیشتر کانی‌های سنگی را تشکیل می‌دهند.

اما طوفانی که توسط  جیمز وب ردیابی شد دقیقا همان پدیده ای نیست که در یک ناحیه خشک و بیابانی در کره زمین اتفاق می افتد.

پروفسور بت بیلر از رصدخانه و دانشگاه ادینبور در انگلستان در اینباره میگوید: «اینجا صحبت از دانه های سیلیکات به اندازه ذرات دود است، خیلی ریزتر از دانه های شن. ابرهای روی سیاره 'وی اچ اس ۱۲۵۶ بی' از این نوع هستند، البته خیلی داغتر. این سیاره یک شی جوان و داغ است. دمای سطح فوقانی ابرها شاید چیزی به اندازه دمای شعله یک شمع باشد.» 

 web-storm1.png

سیاره "وی اچ اس ۱۲۵۶ بی"  از نوع سیاراتی است که «ابرمشتری» خوانده می شوند (سیاره ای شبیه به غول گازی منظومه ما، اما خیلی بزرگتر. احتمالا با جرمی ۱۲ تا ۱۸ برابر مشتری) و اولین بار توسط تلسکوپ بریتانیایی ویستا شناسایی شد.

فاصله این سیاره از جفت ستاره مرکزی منظومه خود، در حدود چهار برابر فاصله پلوتون از خورشید است، که فاصله فوق العاده زیادی به شمار میاید. همچنین لازم به ذکر است که بعضی از منظومه ها دارای دو ستاره در مرکز خود هستند. 

رصدهای قبلی از سیاره "وی اچ اس ۱۲۵۶ بی" نشان داده بود که رنگی متمایل به قرمز دارد، و این موضوع نشانگر آن است که احتمالا سیاره جوی غبارآلود داشته باشد. حال مطالعات جدید جیمز وب این موضوع را تایید می کند.

دراینباره پروفسور بیلر می گوید: « این موضوع بسیار جالب است چون به ما نشان می دهد که ابرهای روی یک سیاره دیگر چقدر می توانند متفاوت از ابرهای بخاری باشد که ما در زمین داریم. در اتمسفراین سیاره شاهد منوکسید کربن و متان هستیم، که نشان دهنده حرارت و تلاطم آن بوده، و مواد را از عمق به بالا می کشد.»

تلسکوپ ها قبلا سیلیکات را در ستارگانی موسوم به کوتوله های قهوه ای ردیابی کرده بودند. اینها اساسا اجرامی شبیه ستارگان هستند که به درستی روشن نشده اند.

تلسکوپ جیمز وب در جریان این کشف از دوربین میان-فروسرخ (میری) خود که بخشی از آن در انگلستان ساخته شده، و همچنین از طیف سنج نزدیک-فروسرخ (نیراسپک) استفاده کرد.

آنچه ما میبینیم اساساً عکس هایی زیبایی از سیاره نیستند، بلکه تصاویری هستند که با تفکیک نور برآمده از سیاره به دانشمندان کمک میکند تا به عناصر تشکیل دهنده و ترکیبات اتمسفر سیاره پی ببرند.

 NorthropGrummanandNASACompleteFinalSunshieldDeploymentTestontheJamesWebbSpaceTelescope.jpg

محقق ارشد میری و مدیر مرکز فناوری نجوم بریتانیا در ادینبورگ، پروفسور گیلیان رایت در اینباره میگوید: «تلسکوپ فضایی جیمز وب تنها تلسکوپی است که می‌تواند همه این ویژگی‌های مولکولی و غبار را با هم اندازه‌گیری کند. تصویر پویایی که در این مطالعه از اتمسفر 'وی اچ اس ۱۲۵۶ بی' ارائه شده، نمونه بارز اکتشافاتی است که قابلیت های پیشرفته میری و نیراسپک ممکن می کنند.»

ماموریت اصلی تلسکوپ جیمز وب مشاهده ستارگان و کهکشان های اولیه ای است که برای اولین بار فقط چند صد میلیون سال پس از انفجار بزرگ درخشیدند. اما یک هدف مهم این تلسکوپ همچنین بررسی سیارات سایر منظومه هاست. میری و نیراسپک ابزارهای فوق العاده دقیق و پیشرفته ای هستند که برای مطالعه اتمسفر این سیارات خارجی و با جزئیات خارق العاده مورد استفاده قرار میگیرند.

دانشمندان امیدوارند به زودی بتوانند تشخیص دهند که آیا برخی از این سیارات شرایط مناسبی برای میزبانی حیات را دارند یا خیر.

تلسکوپ فضایی جیمز وب پروژه مشترک آژانس های فضایی آمریکا، اروپا و کانادا است. این تلسکوپ در دسامبر ۲۰۲۱ به فضا پرتاب شد و به عنوان جانشین تلسکوپ فضایی هابل در نظر گرفته می شود.


منبع: حرف روز | سایت فضا و ستاره شناسی | مهدی خسروی

Attach images by dragging & dropping or by selecting them.
The maximum file size for uploads is MB. Only files are allowed.
 
The maximum number of 3 allowed files to upload has been reached. If you want to upload more files you have to delete one of the existing uploaded files first.
The maximum number of 3 allowed files to upload has been reached. If you want to upload more files you have to delete one of the existing uploaded files first.
ارسال به عنوان

    کاربران آنلاین

    در حال حاظر 19 کاربر آنلاین در سایت داریم

    فروردين 04, 1402

    کشف هسته جدیدی در مرکز زمین

    بر اساس یافته های جدید دانشمندان، به نظر می رسد یک هسته درونی‌تر در هسته درونی زمین وجود دارد. تا به امروز می‌دانیم که زمین حداقل از…
    فروردين 03, 1402

    لباس فضایی جدید ناسا برای سفر به ماه

    در بخش ناسا

    نوشته شده توسط admin

    ناسا نسل جدید لباس های فضایی، که برای سفر بازگشت انسان به کره ماه طراحی نموده را رونمایی کرد. این لباس دارای ویژگی های تخصصی فراوانی است.
    فروردين 06, 1402

    سقوط موشک ساخته شده با چاپگر سه‌بعدی

    شاید برایتان جالب باشد که بدانید امروزه با چاپگرهای سه بعدی حتی موشک میسازند. اما نخستین آزمایش موشکی که تقریباً همه قطعات آن با چاپ سه‌بعدی ساخته…
    فروردين 06, 1402

    سرمایه گذاری عربستان و امارات در اسپیس‌ایکس

    بر اساس آخرین گزارشات، صندوق سرمایه گذاری عربستان سعودی و یک شرکت مستقر در ابوظبی در حال برنامه‌ریزی برای سرمایه گذاری چند میلیارد دلاری در شرکت فضایی…
    فروردين 04, 1402

    موجودات فضایی چه شکلی هستند؟

    ما نباید انتظار داشته باشیم که بیگانگان فضایی، موجوداتی شبیه به ما باشند. در واقع جاندارنی که شباهت بیشتری به اختاپوس، پرندگان و یا حتی روبات ها…
    فروردين 18, 1402

    درباره ابرریسمان ها چه می دانید؟

     ابرریسمان‌ها یا همان ریسمان‌های فضایی، یکی از مفاهیم مهم در فیزیک نظری و نجوم هستند که در دهه‌های اخیر مورد بحث و بررسی قرار گرفته‌اند. در این…
    فروردين 06, 1402

    21 تفاوت اساسی بین ستاره ها و سیارات که باید بدانید

    آیا تفاوت بین ستاره و سیاره را میدانید؟ ستارگان و سیارات دو جزء از مهم ترین اجزای جهان ما هستند. در حالی که هر دو نقش مهمی…
    فروردين 03, 1402

    شناسایی طوفانی شدید بر سیاره ای خارجی توسط تلسکوپ جیمز وب

    در بخش آسمان شب

    نوشته شده توسط admin

    ستاره شناسان با کمک تلسکوپ فضایی جیمز وب، برای اولین بار در تاریخ موفق به رصد یک طوفان شدید غبار در سیاره‌ای در خارج از منظومه شمسی…